De Vlinderstruik in een vlindervriendelijke tuin. Wie vlinders in de tuin wil hebben kan een vlinderstruik in de tuin zetten. Een paarse of gele vlinderstruik of een witte. Gegarandeerd dat deze struik vlinders aantrekt. Veel mensen zijn al weer bezig om hun tuin mooi te maken. De rommel van de herfst en winter wordt weggewerkt. Takjes worden gesnoeid. Verschillende soorten mest en plantenvoeding worden gestrooid of neergelegd. Bollen worden geplant. Er wordt geschilderd. Plannetjes worden gemaakt. Als u van vlinders houdt dan is het nu ook de tijd om eens in de tuin te kijken of vlinders en de rupsen waaruit de vlinders komen in uw tuin wel kunnen leven. U bent tenslotte gericht op een vlindervriendelijke tuin.
Help de vlinders met een boom
Als dat niet zo is kunt u heesters en planten in de tuin gaan zetten waarop de vlinders af zullen komen. Bijvoorbeeld de gele vlinderstruik. Niets zo gezellig dan wanneer u koffie of thee in uw tuin aan het drinken bent en de vlinders vliegen voor u heen en weer. Zeg nu zelf een tuin zonder leven erin is geen tuin toch? Lieveheersbeestjes, hommels, wespen, bijen, muggen, vliegen en regenwormen we zulle ze allemaal weer zien in de tuin dit jaar, maar de vlinders moeten een beetje geholpen worden. Wereldwijd zijn er vele duizenden vlindersoorten bekend. Verdeeld in dag- en nachtvlinders. In Nederland kennen wij een paar duizend verschillende soorten vlinders. Een tuin in een bosrijke omgeving met hoog en laag struiken en wat water in de buurt en dan geen gif om rupsen te weren van het groen zal vlinders aantrekken. Dit is een vlindervriendelijke tuin. Wil je juist iets hoger op stam hebben? Kies dan voor 1 van onderstaande twee bomen:
De vlinderstruik behoort tot het geslacht Buddleja Davidii
Een tuinheester die vlinders aantrekt is de vlinderstruik. Hoewel deze struik veel vlinders aantrekt zijn dat niet de zeldzame vlinders. De vlinderstruik wordt ook herfstsering genoemd. De plant komt oorspronkelijk uit China, inmiddels zijn er wel zo’n 100 soorten van de vlinderstruik.
Snoeien van deze bomen/struiken
De vlinderstruik moet elk jaar gesnoeid worden als je wilt dat hij vol blijft, anders blijft de onderkant zonder bloemen en krijg je kale hout stengels. Die moet na de vorst gebeuren, in april of mei. Na de bloei in de herfst kan ook. Het mag ook om het jaar. Deze tuinheester groeit makkelijk uit en de stengels worden wel 2 tot 3 meter hoog. Aan het eind van de stengel zit een kleurrijke bloempluim.
De gele vlinderstruik is hybride
Hoewel de vlinderstruik bij tuincentra overal te koop is als gecultiveerde plant, komt de vlinderstruik ook in het wild voor. Dan is de bloem paars van kleur. De vlinderstruik behoort tot het geslacht Buddleja. De bloempluimen van de vlinderstruik kunnen paars, roze, roze-rood of wit van kleur zijn. Een gele vlinderstruik is een hybride (bastaard) kruising.
Planten en bomen voor de rupsen
De rupsen waaruit de vlinders komen eten blad. Rupsen eten maar een beperkt aantal soorten blaadjes. Dus de planten met die blaadjes moet je dan ook in de tuin hebben. Dit zijn bijvoorbeeld kruiden zoals brandnetel. Maar ook planten als lavendel en klimop horen in en vlindervriendelijke tuin.